Međunarodna znanstvena konferencija, Slovenija

Međunarodna znanstvena konferencija, Slovenija

Povodom 100. obljetnice baleta i scenskog plesa u Sloveniji Akademija za ples Alma Mater Europaea je u sklopu 6. međunarodne znanstvene konferencije All about People: Challenges for Science and Education održane 9. i 10. ožujka u Mariboru, organizirala zasebnu sekciju na temu Umjetnost plesa u nacionalnoj kulturi, znanosti i obrazovanju. Konferencija se odvijala pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Slovenije Boruta Pahora i premašila je sva očekivanja.


Sekcija za ples, iako prvi put organizirana, imala je veliku posjećenost, prezentacije su bile na visokoj razini a diskusija na okruglom stolu konstruktivna. Odazvali su se brojni stručnjaci iz raznih područja plesne umjetnosti uključivši predstavnike Konzervatorija za glazbu i balet u Mariboru i Ljubljani, predsjednika Društva baletnih umjetnika Slovenije Tomaža Rodea i brojni drugi relevantni sudionici kao što su predsjednik Alma Mater Europaea prof. dr. Ludvik Toplak, predsjednik Europske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. Felix Unger, dr. Henrik Neubauer, gosti iz Makedonije, Rusije, Srbije, Hrvatske, Mađarske, itd.

Organizator i moderator plesne sekcije na Konferenciji bio je dekan Akademije za ples Alma Mater Europaea, doc. dr. Svebor Sečak, predsjednik Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika.