COVID-19 u kazalištima

COVID-19 u kazalištima

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika krovna je umjetnička strukovna udruga koja zastupa interese profesionalnih baletnih umjetnika u cijeloj RH. Većina članstva su zaposlenici u baletnim ansamblima HNK u Zagrebu, HNK Split, HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, te drugim profesionalnim ansamblima, kao što su Komedija i Lado i dr., te samostalni i nezavisni umjetnici i umirovljenici.

Zbog prirode posla plesači su izuzetno izloženi zarazi korona virusom, pa su tako višekratno obustavljani i ponovno pokretani programi naših baletnih ansambala u kazalištima. Visoka prokuženost plesača vidljiva je npr. iz podatka da je do sada zaraženo dvadesetak članova Baleta HNK u Zagrebu od 85, dakle 23,5% odnosno svaka četvrta ili peta osoba! Unatoč dobroj tjelesnoj formi, neki su imali jače simptome i probleme s povratkom na ovaj zahtjevan posao. Usprkos riziku po zdravlje, baletni plesači požrtvovno su obavljali svoj posao, te po premijeri baleta Ponos i predrasude, pripremali balet Orašar koji je trebao nakon nekoliko odgoda izaći u ovim posebnim okolnostima, a uprava je organizirala višekratno testiranje antigenskim testovima. Kako Nacionalni stožer nije ni u jednoj preporuci predvidio specifične mjere za baletne umjetnike, oformljena je radna grupa plesača HNK u Zagrebu sa željom da se naprave posebni protokoli rada i povratka na rad sukladno epidemiološkim mjerama i specifičnosti struke prema relevantnim međunarodnim uputstvima. Imajući sve to u vidu, plesači su pokazali izuzetnu želju i volju za nastupanjem usprkos opasnosti za svoje zdravlje, te kreativni i konstruktivni pristup rješavanju problema, o čemu je Društvo obavijestilo ministricu kulture i medija. Uslijedilo je ipak otkazivanje Orašara, a ubrzo i zatvaranje HNK u Zagrebu po nalogu osnivača. Gradsko kazalište Komedija i ansambl LADO prekinuli su s nastupima već ranije, dok ostala kazališta pokušavaju prilagoditi način izvođenja programa ovoj situaciji.

Probleme u baletnim ansamblima zasjenile su tragedije u Operi HNK u Osijeku i HNK u Zagrebu. Ovim putem izražavamo iskrenu sućut kolegama, prijateljima i rodbini pjevača Slavka Bogdanovića iz Osijeka i Ante Topića iz Zagreba koji su preminuli od posljedica Covid-a. Situacija u zagrebačkoj Operi i tragičan ishod pokrenuli su lavinu reakcija, međusobnih optužbi, pre(d)bacivanja krivnje i sl. Stoga, dajemo našu punu podršku da se problemi u HNK u Zagrebu rješavaju demokratski, transparentno, otvorenim dijalogom kroz institucije sistema uz poštivanje različitih stavova i kvalitetnu argumentaciju temeljenu isključivo na činjenicama.

Također, s obzirom da ni najnovije mjere Stožera ne specificiraju zaštitu baletnih umjetnika, već se većim dijelom odnose na broj gledatelja i njihovu zaštitu, predlažemo kazalištima koja i dalje izvode baletne predstave, da odrede protokole ponašanja na radu i povratku na rad po eventualnoj izloženosti zarazi, ako to nisu već učinila, uz poštivanje standardnih epidemioloških mjera, te organiziranje redovitog testiranja kako bi se izbjeglo širenje virusa među baletnim umjetnicima i njihovim suradnicima.

Prilažemo međunarodne smjernice koje smo preuzeli posredstvom Sindikata Baleta HNK u Zagrebu od dr. Marije Rakovac, kao i dokument s često postavljanim pitanjima i članak British Journal of Science and Medicine na temu Covid-19.

Sa željom da se što prije situacija normalizira, srdačan pozdrav,

Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika

izv. prof. dr. Svebor Sečak

Predsjednik HDPBU

http://www.hdpbu.hr/download/documents/covid_36/

http://www.hdpbu.hr/download/documents/korona_37/

http://www.hdpbu.hr/download/documents/virus_38/