FILMSKI TREZOR U HNK U ZAGREBU

FILMSKI TREZOR U HNK U ZAGREBU


Filmski trezor HNK redovita je serija projekcija koje se održavaju ponedjeljkom, svakog mjeseca, u tonskoj dvorani HNK. Svaka je večer posvećena operi, drami ili baletu. Projekcijama prethodi uvod povjesničara filma Daniela Rafaelića, ali i razgovor s akterima filmova i emisija koje se prikazuju. HNK u Zagrebu program ostvaruje u suradnji s drugim relevantnim institucijama, a sve u cilju dodatne promocije hrvatske kazališne i filmsko-televizijske baštine.

Raspored projekcija: 31. listopad 2022.
(suradnja HNK s Hrvatskom kinotekom-Hrvatskim državnim arhivom)
Tajna dvorca I.B. (Milan Katić, 1951.) - 23min.
San male balerine (Branko Bauer, 1954.) – 13 min.
Koreografija za kameru i plesače (Krešo Golik, 1968.) – 11 min.
Točka vrenja (Maja Bezjak, 1974.) - 34 min.

Duga tradicija hrvatskog baletnog filma (što se iznimno rijetko ističe), tematizira se ovdje sa antiinformbiroovskim filmom Milana Katića (plešu Silvija Hercigonja, Nenad Lhotka (ujedno i koreograf), Milko Šparemblek, Zvonimir Podkovac i Gregor Radev), zatim poetskom fantazijom Branka Bauera (plešu Đurđica Ludvig i Verica Marković, koreograf Nenad Lhotka), modernističkim pravcem Vere Maletić (plešu članovi Studija za suvremeni ples) te svojevrsnim baletnim noirom Maje Bezjak (plešu Maja Bezjak (ujedno i koreograf), Guy Perkov i Štefan Furjan).

7.studeni 2022.

(suradnja HNK i HRT-a)

Pokret koji traje (Iva Jelačić, 1985.) – 1. i 2. epizoda – 2x 50 min.

Dokumentarna serija koja prikazuje povijest zagrebačkog baleta ali i suvremene baletne umjetnike osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, čija je najveća vrijednost, uz redateljičin jedinstveni redateljski rukopis, obilje iznimno rijetkih arhivskih materijala koji tematiziraju HNK u Zagrebu.

14.studeni

Pokret koji traje (Iva Jelačić, 1985.) – 3. i 4. epizoda – 2x 50 min.

21.studeni

Pokret koji traje (Iva Jelačić, 1985.) – 5. epizoda – 50 min.